Kalknagel|
KalknagelEen kalknagel wordt ook wel mycosenagel of schimmelnagel genoemd.

Een mycosenagel is een nagel die ge´nfecteerd is met een schimmel of een gist. Hierdoor ontstaan veranderingen aan de nagelplaat. Schimmelnagels komen zeer vaak voor. Zo'n 98% van de schimmelnagels komt voor aan de voeten, zelden ontstaat er een schimmelinfectie aan de vingernagels.
Een schimmelnagel kan in een aantal situaties behoorlijk vervelend zijn. Eerst is de nagel nog geel-wit van kleur, in een later stadium kan hij geel-bruin verkleuren. Dit is erg lelijk en voor veel mensen is dit zomers een groot probleem.
De nagel verbrokkelt, wordt vaak dik en bobbelig en kan zelfs geheel of gedeeltelijk loslaten. Door hoornvorming onder de nagelplaat wordt de nagel omhoog geduwd. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook pijnlijk zijn. Het is lastig in de schoen en voelt vervelend in de sokken.
Een kalknagel mag u niet vijlen!! Het vijlsel kan schimmelsporen bevatten waarmee u gezonde nagels of andere personen kunt besmetten.

De oorzaken van een mycosenagel kunnen zijn: infectie via besmette douches, zwembaden, schoenen en sokken.
De meest voorkomende infectiebronnen zijn: het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en wassen met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren. Tevens zijn factoren: medicijngebruik, ouderdom of bepaalde soorten eczeem.

Wat kunt u eraan doen?

Een kalknagel gaat nooit spontaan over. Het zal eerder erger worden dan minder wanneer men er niets aan doet.
Doordat de nagel dikker wordt zal deze klachten gaan geven zoals druk, ingroeien en ontstekingen.. Een mycosenagel is geen mooie nagel meer, maar kan zeker veel klachten gaan veroorzaken.
De pedicure kan de kalknagel door middel van frezen van de nagel, dunner en glad maken, vooral om extra druk te vermijden op het nagelbed of andere plaatsen ter hoogte van de teen. Daarna wordt de nagel indien nodig nog geknipt en kan het zijn dat de nagelwallen drukvrij gelegd worden.
Tevens kan men ook gaan bekijken of de nagel uitwendig kan worden behandeld met tinctuur of spray.
Hiervoor zijn verschillende middelen in de handel. Laat u daarom goed adviseren bij een pedicure.
Bedenk ook dat een kalknagel langzaam begint, dus deze zal (als het mogelijk is) ook weer langzaam verdwijnen.